Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku.

Sunday, April 3, 2011

serawa durian.. sllirp slirpp

assalamualaikum semua..

hari nih entry masak-masak ye.. hehe

sekarang da masuk musim durian, aku nih pon dalam mengandung2 makan durian tak hengat.. dan mmg aku ni hantu durian, kalo jumpa durian, makan mcm da 10 hari tak makan.. ngeh ngeh




tp skrg ni kena control, sian baby dlm peyut panas, ada satu malam tu pas aku makan durian time2 nk tdo dia gerak punya la aktif.. confuis aku sama ada shayang aku nih tgh menikmati durian yg sedap tu @ dia kepanasan dlm perut.. haisyy risau dibuatnyaa

ok jom ke dapur, kita main masak2.. hehe

bahan2

1 biji santan kelapa
1 buku gula melaka
10-15ulas-ulas durian
daun pandan
2 cawan pulut
garam

sukatan dia agak2 la ye, depend byk mana ulas durian yg digunakan

kekdahnye :

1. masukkan gula melaka dan sedikit air dalam periuk, didihkan atas api, api kecik2 je ye, jgn besau2 nnti hangit.. kalo rajin korang potong2 la gula melaka tu ye

2. lepas gula hancur masukkan ulas2 durian, dan kacau sampai isi durian terurai dari biji nya

3. masukkan daun pandan dan santan( tinggalkan sedikit santan untuk masak pulut nnti).. kacau & tunggu sehigga santan rasa dah masak..

4. masukkan sedikit sahaja garam untuk menambah rasa lemak, rasa kuah serawa kalo masih tak manis, tambah gula putih, smpai korang da rasa nikmat & sedap, then tutup api.. heheh

pastu kita kukus pulut plak ye

1. basuh & rendam pulut sekurang2nya 1 jam

2. sediakan periuk kukus atas dapur, masukkan pulut dalam loyang

3. tutup periuk dan tunggu sehingga 3/4 masak

4. bila da 3/4 masak, cairkan santan dengan menambah sedikit air, kacau bersama pulut dan sedikit garam...

5. masukkan semula dlm periuk kukus, dan tutup..

6. bila da masak, hidangkan bersama kuah serawa td

tada... inilah hasilnyaaa



apaaa lagi... ngapp laaa.. sedappp woooo, ni mmg faveret aku dr kecik smpai da tua nih.. hehe

kalo rajin try la menu nih.. sesuai tuk minum ptg







No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

klik SINI ye !!