Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku.

Sunday, February 13, 2011

surbey-surbey BREAST PUMP!



salam all friends...

alhamdulillah, kandungan aku da 5 bulan ++, baby pon da makin aktif, asik gerak2 je.. tiap2 hari aku tunggu dia gerak.. nk 'main2' ngan dia.. hehe bes sgt saat tuhh..

minggu ni aku duk gila survey breast pump.. sbb nya of coz la preparation lpas bsalin nnti.. (@ dgn kata2 lain BERangan laa.. apa lagi) hehehhh...

sbg seorang ibu yg berkerjaya.. cewahhh... kerjaya la sangattt kan, hihi.. breast pump ni sgt penting tuk memastikan baby dapat breast feed sampai umur 2 tahun nnti.. untuk perkembangan baby yg kuat && sihat!!!


dalam survey2 terjumpa plak tips2 untuk beli B-pump ... credit to www.http://mysuperkids.net


jum baca!

====================================================================

Ia adalah pam susu, bukan pam buah dada. Rupanya ada sejenis breast pump untuk membesarkan buah dada, bukan untuk mengeluarkan susu. Hehe.

Memang satu perkara normal dan agak wajib bagi ibu bekerja yang merancang untuk exclusive/full BF tercari2 breast pump (pam susu). Dan soalan2 seperti “Kau pakai pam apa?”, “Pam apa paling bagus?” itu memang biasa lah.

Jawapan saya biasanya “Subjektif dan bergantung pada beberapa perkara”.

Tapi harus ingat, pam ni bukan perkara wajib yang menjadikan ‘tidak boleh buat’ sebab ketiadaannya. Bukan macam wuduk kalo nak solat ye, tak boleh solat kalo tak ada wuduk, tapi BOLEH breastfeed walaupun kerja kalo tak ada pam. Ini kerana saya pernah beberapa kali tersadung dengan pernyataan begini “Saya tak mampu nak beli pam mahal2.. nampak gaya tak dapatla BF lama2″. Dan ada pulak yang “Ruginya beli pam mahal2, dapat BF 2 bulan je, pastu susu dah takde”.

Jadi, apakah perkara yang perlu dilihat untuk pembelian pam yang berbaloi?

  1. Ilmu tentang EBF (Exclusive BF) walaupun bekerja. *Exclusive BF adalah bagi baby susu ibu saja, tanpa air masak, solids, FM, etc. kalo dah solids namanya fully BF.
    • Pam susu bukan alat untuk memancutkan susu dari payudara sekiranya anda tak berilmu. Ia bukan macam pam air parit, bila kita pam air keluar memancut2 dan mengeringkan parit. Bila taknak pam kita biar je.
    • Usah ghairah beli pam mahal2 atau pumping gear bagai tapi dalam kepala & dada masih kosong. Dapatkan ilmu dulu sebelum nanti rasa rugi pula beli barang2 tu tapi tak dapat nak exclusive BF pun.
    • Jadi menuntut lah tentang penyusuan sebelum mengambil keputusan untukexclusive BF sambil bekerja.
  2. Budget.
    • Kalau kail panjang sejengkal, jangan lautan nak diduga. Kalau budget ada seratus dua, jangan target yang riban2.
    • Betul, makin mahal sesuatu breastpump, makin baguslah. Tapi berpada2 lah dengan budget, study dulu jangan main tibai ikut orang. Breastpump ni wide range, sesuai untuk setiap kelas. Contohnya kalau nak double pump, kalau yang murah sikit, Spectra, mahal sikit Ameda, mahal lagi Medela (sekadar contoh). Kalau bajet sekitar RM400, belila Spectra3, jangan pulak gi beliMedela Freestyle yang RM2000. Kan duit lebih tu boleh buat benda lain, beli lampin, baju, carseat, dan sebagainya. Jimat kan?
  3. Nature of work.
    • Waktu di pejabat berapa jam sehari? Kerja sibuk ke? Ada banyak masa senggang tak? Kena travel tak?
    • Kalau kerja yang sibuk, mungkin perlukan double pump supaya cepat sikit.
    • Kalau tempat pam susu tak ada power point atau boss tak bagi pakai power supply ofis, mungkin kena pakai manual pump.
    • Kalau kerja asyik travel, kena la pakai pam yang ringan dan sesuai untuk travel.
    • Kalau tak sempat pam di pejabat tapi drive dalam jem, mungkin perlukan pam yang boleh sambung ke power point dalam kereta.
  4. Suka pam yang macamana?
    • Ada orang dia memang suka yang auto-operated (macam saya). Jadi kut2 manapun dia akan cari yang elektrik punya.
    • Ada orang dia memang suka manual, jadi kut2 manapun dia nak manualjugak.
    • Ada jugak orang berpendapat, elektrik sakit nipple dan manual lenguh tangan, tapi tidak bagi 2 golongan di atas.
    • Jadi agak2lah mana satu yang berkenan di hati dan di jari.

Selain dari itu, walaupun tidak menggunakan pam, ramai jugak yang dah sukses menyusu anak masing2 dengan hanya hand expressing (perah pakai tangan).




====================================================================
antara yang menjadi pilihan aku


1. Spectra: Spectra 3 Electric Breast Pump + Breast Shield Set














2. Medela: Swing Breastpump With 2-Phase Expression















3. Spectra: Spectra 7 Electric Breast Pump + Breast Shield Set + FREE GIFTS






















Act, aku bukan tau pon mana yg better.. just pilih2 berdasarkan pengalaman2 org lain yg aku baca forum2 n website2..

so pada mana2 mommy yang da berpengalaman bole la bagi suggestion kat saya budak baru belajar nihhh... hehe.. k la dear2 semua, nnti stori lagik


daaaa...

6 comments:

Queen said...

samela.....blur kan...first time nak melalui SEGALA2nya,..

dan ada sesetengah org cuma tau kondem je...quite stress dan sedey.. =)

but nik tanya2 la...kalau nik la....dulu nak MFS...skang rasnaya S3 pun dah cukup insyaAllah...

mana tahu ada rezeki lagi..mungkin baru ambil MFS...supaya tak kesal kemudian hari... =)

semoga dapat buat pilihan dgn bijak...yg penting jgn pedulikan ape org kata...beli ikut apa yang anda rasa NAK beli...

tiada istilah berkira dgn anak atau sayang duit....so if some one told u that....u must fight back k!...=)

good luck!

shaheeda said...

queen : aah.. smua baru nk belajar.. pastu byk nya brg nk beli.. hehe

la ada ke org yg kondem awk, sbrla eyh...

sy mmg kalo nk beli sy akan beli je.. biaq p org nk kata apa... hehe

sama la awk.. take care & trus tabah, tgh2 preg ni mcm2 perasaan timbul, msm sy, makin sensitif jek.. hehe

Si Sweet Sour said...

salam shida.

dari pengalaman aku baru anak satu ni hehehe, mula2 nak mengepam aku beli cap pureen jer. sbb harga murah. tapi kualit mmg tak berapa nak elok.

so past tu, aku bertukar ke jenama medela. aku beli yang mini e tu. mmg bgs sgat2. aku pn rekemen kat syazila. n dia pn beli yang sama jugak. nak pam pun senang. air susu pn kuar dgn mudah. tak pedih nipples. n mmg senang di bawa ke mana ajer. sbb aku kan kena pg kursus kt putrajaya selalu. so mmg amat mudah.

ko try survey kat moms little ones punyer website. sbb aku beli pam kat situ. pastu ko try pg sarakids punyer website/outlet. sbb cam beg ais, n lain2 aku beli kat situ.

ok gud luck bebeh!

shaheeda said...

hally @ si sweet sour: mekacih la.. ko mmg pengganti Google.. hehe.. aku berangan nk pakai medela swing, tgk la kalo ada bajet.. hehe.. kalo tak beli spectra 3 jer.. harap dpt menyusukan baby smpai 2 tahun, tanpa guna susu formula langsung

HanaKhairi said...

salam shida,
aku pon tgh dok survey tapi ley thn mahalnya breastpump nih....kalo beg ngan botol2 tok penyimpanan 2 aku rasa aku nak beli jenama autumz jer kat http://www.momschoice.com.my/.... kat website nih yg aku nengok paling murah heheh.
aku pon ingat nak pakaikan anak aku cd (cloth diaper)...tapi tengah survey lagi nih.

shaheeda said...

ana : tu lah, kalo ikut jimat aku igt nk beli medela harmoni je, yang manual pump tu, hehe.. tp hati nk beli medela swing, hehe.. cuba ko tgk link kat blog aku tu LINK 4 BABY, xpon pegi website sweetbonda.com.. kalo tak silap aku la bpump dia murah2 gak, ko besalin bulan baper ye??

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

klik SINI ye !!