Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku.

Friday, July 22, 2011

my delivery journey :: part 2

salam semua..

nk sambung citer basi nih, tp bukan citer basi lagi kut.. citer berkulat dah ni, hehe

sory la u all, sbb hari tu pas berpantang stay umah mak, takde connection tenet, kalo korang sudi baca la, kalo tak.. taknak kawannnn!! ngehehe

opps, sebelum tu nk mention, tgk blog name.. da letak nama anak, dulu ANASHAHEEDA, now.. ANASHAHEEDAANIA.. hihi

ok aku nk sambung citer hari tu, my delivery journey :: part 1

8.20 - HKL

aku dan cik suami smpai di kecemasan..
en suami : ni pintu kecemasan yer?
pak guard : aah..

bila aku da nak turun..

pak guard : eyh nk bersalin ye? pintu kecemasan bersalin kat belah sana, blok G..

adui, aku dah la tgh sakit..
sampai je kat blok G tuh, aku pun turun.. di pimpin en suami tercinta.. syukur sgt ada dia, sblm ni aku risau sgt takut2 time bersalin dia keja shift malam.. hihi

masuk je kena interview macam2, dgn misi2 cantik.. hehe..
bg buku pink, amik blood pressure, berat, urine test.. tp masa tu sakit nya ilang.. aku da risau, ntah2 bukan sakit bersalin, kalo bukan wat malu je, EDD pon 2weeks ++ lagi.. lantak lerrr.. kehkeh

yg paling aku takut masa nak seluk2 tu.. org smua ckp sakit.. tp tak sakit sgt, tu pada aku la..
bila cek bukaan da hampir 5 cm.. patut sakit sgt.. fuhh lega, mmg betul nk bersalin rupanya..

pastu aku duk la atas kusi, tunggu turn di tolak ke labour room, dalam hati terdetik.. 'ada pulak aku beranak kat sini kang'.. lpas 15 min macam tu terus ke labour room, tak sempat nak amik ubat tuk buang air besar.. sbb bukaan da besar

sampai di labour room, staff nurse yg agak berumur menanti, macam mak2 gitu.. lega aku, aku takmo yg muda2.. hehe

mula2 masuk labour room bukaan da 6 cm, pukul 10.15pm masa tu mmg makin sakit.. nurse tu estimate aku akan bersalin 2.45am

pastu dia pasang CTG & masuk ubat tuk tambahkan contraction..

sakitnya mmg tak dapat digambarkan dengan kata2, hanya org yg da bersalin je tau, dalam menahan sakit tu sempat sms minta ampun & doa kat mak ayah..

then akk tu seluk2 lagi, dgn pegang satu alat yg pnjg, aku saspen dah.. benda alah apa pulak tu, nk cucuk2 pulak, upanya dia nk pecahkan air ketuban..

pastu dia kuar n masuk bersama sorang geng

"tak berani la akk nak buat, kepala baby dekat sgt ", dia ckp ngan geng dia tuh.. risau aku dgr, jgn luka plak kepala ank aku nnti..

akk lagi sorg tu tu pun cucuk.. pastu.. "syyyurrrrrr" melimpah air, byk upanya air ketuban ni yek??

pastu contraction makin kuat dan makin sakit.. macam2 doa n ayat kuar dr mulut aku..

aku tgk nurse tu relaks je, tp aku makin tak tahan da.. aku plak yg paksa2 dia check bukaan, sekali dia check da 8cm.. pastu baru dia kelam kabut carik doctor semua
dia ckp bukaan aku cepat..

pastu dalam pukul 12.30 am, bukaan da 10cm.. so aktiviti mengepush pon bermula.. rasa dia lebih kurang rasa nk berak sgt2, tp kena sembelit.. bayangkan?? hihi

aku cuba push lebih kurang 3 kali, pastu nurse tu kata da nmpak kepala.. makin semangat pastu en suami pulak kata da nampak rambut, lepas tu la, tak tahu dari mana dtg tenaga aku teran sekuat hati pastu dgr Daania menangis.. dgn sekelip mata hilang semua sakit n beban yg aku rasakan sepanjang proses bersalin td..

then aktiviti menjahit pulak, menjahit lebih sakit dr bersalin.. mmg sakit sgt2... da la smpai 3 org yg jahit, siap da jahit, pastu tarik kuar semula benang, pastu jahit semula,mmg aku bengang.. tp nk taknak kena hadapi, yg pntg ank aku selamat keluar tanpa masalah.. nurse tu pon cakap aku bertuah, Allah permudahkan, ada org lain berjam2 & ada yg berhari2 menanggung sakit nk bersalin..

alhamdulillah, sgt2 bersyukur.. skrg pun Daania da 2bulan ++ makin sihat, cerdik.. melihat wajahnya mmg menenangkan hati.. hehe, ok lah kawan2.. byk cerita sbnrnya nk share, tp sejak ada ank mmg masa tu sgt limited..

jmpa di next post! yerpp


5 comments:

amElyn said...

alhamdulillah, mampu baca sampai abes!! hihi.
seram jugak baca ur experience..
takut2 kang rasa nak bersalin masa dalam kete.. tak ke haru nanti?
i plan nak bersalin di melaka, now tinggal di kajang.. cuak lak rasa..
huhuhu..
congrats!! baby pun dah besar!
im amelyn btw..
salam perkenalan!! =)

Anonymous said...

Best kn bila tgk bb da kuar dgn selamat?huhu alhamdulillah la kiter sng je bersalin kan even in my case bb kene vacuum (ventous) sbb doc tkut anak lemas..syukur :)

shaheeda said...

amelyn : tu lah, hihi.. i pon risau jugak terbesalin dalam keta.. tp da doa byk2 minta bsalin molek2, hehe.. alah, kita da lama kenal awk, selalu bc ur stori yg 'cumel2' tu.. hehe.. thanks taw.. a few days before EDD better balik melaka, tu je jalan selamat

shaheeda said...

anony, is it u ili? kalo selalu mengaji n doa, insyaAllah semuanya mudah.. ngeee

amElyn said...

hehe. thanks dear btw~
sonok yer si kecik tu dgn toy dia!
excited lak nak dapat baby.. =)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

klik SINI ye !!