Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku.

Monday, July 18, 2011

my delivery journey :: part 1

alhamdulillah.. hari ni da hari ke 41 berpantang, tinggal 3 hari je lagi.. tak sabo nyerr.. hehe

hari ni hari ke 3 aku cuba nk abiskan entry nih.. berjaya pun.. hihi, tp sebelum tu, layan pic daania tdo ptg td, hihi


ok, takmo belok2.. direct to the point je lah..

7 jun - tgh malam, lokasi - umah mentua

da nak tdo, tp rasa tak sedap perut, macam masuk angin then rasa nk uk uk.. bila masuk toilet takde hasil.. hihi,
aku pk mungkin sbb makan pulut + ayam percik byk sgt siang tu..
baring semula atas katil, en suami da baik punya tdo.. tiba2 rasa mcm air keluar.. tp sikit, kalo air ketuban msti byk.. abaikan laa.. mungkin kepuithan biasa..

pusing kiri pusing kanan tak bole tdo jugak.. rasa mcm tak sedap je, instinct aku mcm mengatakan nk bersalin dah, tp 50/50.. then amik wuduk.. baca yassin & solat hajat, minta jgn bersalin di tgh jalan, coz esoknya nak balik putrajaya da..

dalam pukul 4 pg mcmtu baru bole lelap


8 jun - pagi, lokasi - masih di umah mentua

aku : abg, sayang rasa lain macam la..
en suami : lain macam, macam mana?
aku : perut ni rasa lain macam, jum kita p klinik, cek kut2 nk bersalin da..
en suami : lek duluuu.. kita sampai putrajaya dulu..
aku : emm ok, agaknya angin makan pulut byk sgt kut semalam..
en suami : tu la.. makan lagi byk2, dah jum breakfast.. pastu kita gerak balik
aku : emm.. jum jum

8 jun - tengahari, lokasi - gua musang(otw balik ke putrajaya)
aku masih rasa tak sedap perut, tp masa en suami singgah isi minyak aku p toilet check kut2 ada tanda, tp takde punnnn... so aku masih igt sakit perut = angin sbb makan pulut byk sgt smlm

8 jun - awal ptg, lokasi : merapuh(otw balik ke putrajaya)
aku rasa perut makin sakit, tp kejap datang kejap ilang, aku terfikir.. ni ke yg dinamakan contraction? tp kenapa takde apa2 tanda? air ketuban ke, darah ke?pastu aku tnya la en suami...

aku : abg, perut syg makin sakit la.. camne ye?
en suami : ye ke? abis macamana.. nk singgah klinik tak?
aku: emm takpe la, bole tahan lagi.. janji sampai putrajaya kita terus ke hospital ye..

tp masa nih aku da mula tgk jam, baper jangka masa sakit2 tu datang, masa ni aku da yakin ni la namanya contraction, tp aku tak risau sbb sakitnya datang tak la sekerap setiap 5 minit...

bila aku cek, contraction tu setiap 1/2 jam, harap sempat la sampai putrajaya..
nasib la aku rajin baca entry2 bersalin blogger2.. so byk la jugak ilmu aku dapat... jadi takde la aku mcm tak tau apa2.. hehe

bila sampai nampak signboard hospital, cik suami tnya, nk singgah tak? hihih.. antara hospital yg kami lalu hospital gua musang & hospital bentung

masa lalu hospital bentung cik suami sempat buat lawak..

"abg takmo la anak kita bersalin kat sini, nnti org tnya.. bersalin kat mana? hospital bentung.. buruk benor bunyi nya" haha... org bentung jgn kecik hati plak tau!

8 jun - maghrib, lokasi - genting sepah(otw balik ke putrajaya)

aku : abg.. syg rasa da tak bole tahan la.. sakit sgt nih... (masa ni sakit tu dtg setiap 15 min)
en suami : ala ... ye ke syg, takkan nak bersalin da kut
aku : tak tau la.. tp makin sakit ni, jom la kita cari hospital
en suami : mana ada hospital kat sini, .. emm abg cari jalan short cut la yer.. harap sempat la sampai kat putrajaya.. bole tahan sikit lagi?
aku : bole kuttt...

aku tak tau suami aku ikut jalan mana yg aku tau bila sampai di jalan kuching jem nak mampuih! suami aku makin gabra.. dgn aku duk merengek kesakitan kat sebelah dia.. mmg aku da komfem nk bersalin, sbb sakit tu makin kerap...

aku : abg.. syg mmg da tak bole tahan langsung da ni, jem sgt nih... abg buat la sesuatu, gantung kain lampin pastu pasang double signal ke..(ye la masa sakit ni, macam bnda terpikir, hehe)
en suami : hisyhh mengarut laa.. jap2 depan tu nnti kita potong jalan pegi HKL oke?
aku : ok.. cepat laa... sakit sgt nihh...

BERSAMBUNG....


7 comments:

FARA said...

x sabar nak tggu part 2 hehhee

Mrs.aisheiteru said...

Congrat dear. I tak sedar u dah bersalin. baby comel. ble geng dgn cik merah!

ish...berdebar sungguh! cepat2 sambung ur entry!

shaheeda said...

fara : hehe.. akan mengambil masa 3-4 hari la fara.. hihi

shaheeda said...
This comment has been removed by the author.
shaheeda said...

faeza : mekacih.. aah, kawan cik merah, hihi.. insyaalah esok @ lusa publish part 2 oke!

Anonymous said...

Bila nk sambung ni..pn shida?hihihi-x roomate yg comel..

Anonymous said...

Hi dear, lmer x jenguk blog awk, guess what?ili da selmat delivered dah, bru abih pantang. My due date shud b on aug to bb kuar awl 1 hb 7 plak tu. N bb kiter samerrr la bb gurl! Hehehe. Anw daania sgt cumil. :) congrates ye mummy! Happy for u :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

klik SINI ye !!