Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku.

Thursday, January 17, 2013

Bila Aisya terkena virus HFMD .. !! sob2

Assalammualaikum wbt...

It was been a very suspended & nervous 3 days.. (nk shpeaking sikit2 voleh?? sejak2 join aisya nengok Oh My English ni.. hikhik) sebabnya aisya langsung taknak dan tak heran bila ibu offer BF.. sob2, luluh dan sedih sangat hati ni.. kesian sgt kat dia.

At first mmg tak tau kenapa dia refused.. masa tu dia demam, igtkan tekak dia pahit..
makan & minum pun tak berapa berselera mcm selalu..

Then tgk2 naik bintik merah kat tangan, aik?? pastu kat kaki plak, aikkk ?? lagii,
chicken pox da penah kena.. da start worry, takut2 ada kaitan dengan masalah darah, platlet2 semua tu, sbb adik ipar penah kena masalah platlet nih..

Dah mula la fikiran aku yang suka extra advanced ni, mcm2 andaian aku, termasuk la penyakit HFMD, aku mmg jenis kalo anak sakit  suka buat macam2 andaian, ibu lain mcmtu tak?? hehhh.. Sgt kontra dgn en suami yang suka pk positif jee.. huhu.. mmg jodoh Allah mcmtu kan??

Aisya mmg la sangat good girl walaupon sakit & lemah dia tak merengek, dia tdo je & main2 macam biasa je, malam2 je asik bangun nk tdo atas riba.. shian diaa... kalo selalu malam2 kejutkan kan ibu minta nen, kali ni tak, aku bgn panaskan susu, time susu da panas dia da tdo plak.. issyyhh2, bertuah btul anak ibu.. hehe

Lepas pegi klinik baru la konfirm dia kena SAKIT KAKI TANGAN MULUT @ virus HFMD ni.. start kena hari ahad, isnin pg tu taknak menyusu dah, aku terpaksa mengepam selama 2 hari, dan bg susu dalam botol..
sgt2 takut aisya taknak terus menyusu.. setiap hari aku offer & kekadang paksa2 sampai dia nangis, mmg dia taknak langsung, risau, sgt2 risau.. dgn keadaan dia berak sembelit sb kurang air dan kurang makan.. 

Pastu hari Selasa dah tak demam & aktif.. tak lemah da mcm hari sebelumnya.. pas mandi2 aku offer nen, dia masih taknak, sambil geleng2 & mengelak.. isy takleh jadik, riba dia pegang mulut dia, picit susu masuk terus mulut dia.. pastu dia terdiam dan nyusu macam biasa.. Perasaaan syukur mmg tak tergambar, terluah dgn air mata .. sbb dia da nah menyusu semula, alhamdulillahh.. 

Tinggal 5 bulan je lagi, baru penyusuan dia lengkap.. pastu ibu da bole diet & kurus, macam dulu.. eyh eyh dulu kurus ke?? pherasan!

Terpaksa ambil cuti 2 hari di awal tahun sangat tidak best.. sobs sobs.. takpe lah demi anak tercinta.. nyawa pon aku sanggup pertaruhkan.. hehe

Sempat aku snap gambo dia masa dia nk menyusu semula tu.. 


Tido dalam kepuasan selepas melepas rindu 2 hari tak menyusu.. hehe



Kalo nk tau lagi info pasal HFMD ni sila google.. atau boleh kliks ke blog Dr Azwan nih..

Kalo ada simptom2 mcm kat bawah ni, sila le cepat2 ke klinik.. 

Tanda dan gejala penyakit:

            1. Ruam dengan lepuh di tapak tangan, kaki dan kawasan lampin
            2. Ulser di tekak dan mulut
            3. Deman
            4. Sakit kepala
            5. Hilang selera makan
            6. Kurang kencing
            7. Penat dan lemah




Kat Putrajaya mmg tengah berleluasa virus HFMD ni, so ibu2 & bapa2 sila aware ye.. buat la apa2 supaya antibodi anak jd kuat.. hehe
Hokey la.. jumpa lagi d nexp post, In sha ALLAH.. Tata





No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

klik SINI ye !!