Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku.

Friday, February 22, 2013

Perangai Aisya yg comel, pelik & kelakar.. hikhik

Assalammualaikum..

Saja je nak update blog, di hari JUMAAT yang mulia nih, hehe

Sebelum tu, layan kata² hikmah ni

"BILA ENGKAU MEMANDANG SEGALANYA DARI TUHANMU,
YANG MENCIPTA SEGALANYA,
YANG MENIMPAKAN UJIAN,
YANG MENJADIKAN SAKIT HATIMU,
YANG MEMBUAT KEINGINANMU TERHALANG,
SERTA MENYUSAHKAN HIDUPMU,
PASTI AKAN DAMAILAH HATIMU
KERANA...

MASAKAN ALLAH SENGAJA MENTAKDIRKAN SEGALANYA UNTUK SESUATU YANG SIA-SIA,
BUKAN ALLAH TIDAK TAHU DERITANYA HIDUPMU,
RETAKNYA HATIMU,
TAPI MUNGKIN ITULAH YANG ALLAH MAHUKAN KERANA
ALLAH TAHU HATI YANG SEBEGINILAH LEBIH MUDAH LUNAK
DAN MUDAH DEKAT DAN AKRAB DENGANNYA..."

ok, kita sambung balik cerita buah hati kesayangan aku sorang tu..

Sekarang ni aisya suka menyanyi sorang² atau dgn kata² lain berangan .. haha, kekadang paham.. kekadang tak paham apa yang dia nyanyi..

Yang aku paham dia nyanyi.. "Baa baa.. back chiippp", yg tu lagu Baa Baa Black Sheep.. tu je satu yang aku paham, yg lain aku tak paham.. Then aku selalu ajak dia nyanyi lagu "Ibu ibu engkaulah ratu hatiku..", hehe..

Lagi satu, dia da pandai pegang pen.. dan menconteng tah apa² dalam buku... apa pun yang dia conteng aku akan cakap "Cantikkk!! Pandai anak ibu lukis".. then dia akan conteng dengan bersungguh lagi, kihkih

sebab aku ada baca pasal pujian ni akan membentuk peribadi anak, kaedah ni namanya Self Esteem kalo tak silap aku la, setiap perlakuan dia yang baik aku akan puji.. dan aku perasan dia akan igt perlakuan tu.. contohnya, buang sampah, kadang² aku dah tak perlu suruh.. kalo dia nampak sampah apa² dia akan buang sampah tu sendiri dalam tong sampah..

Kelakar nya, bila dia nampak sampah, dia akan cakap "mmpah," then jalan terkedek² pegi buang sampah kat tong sampah.

Aisya da pandai minta adik tau,  haha.. kalo ibu/papa tanya : "Aisya nk adikk tak", dia akan jawab : "Adikk(sambil menggangguk)", then tanya berapa?? dia akan jawab : "aaatuuu", sambil angkat jari telunjuk.. haha

Sekarang lg advance, kalo tanya nk adik tak?? terus jawab "SATUUU!!" dengan semangat, sambil angkat jari telunjukk.. kihkih

Pastu da ada perangai cemburu buta yg sangat menjengkelkan, bila ibu tepuk2 atau manja2 ngan papa dia akan jeles sesangat.. dia akan memberontak dengan pelbagai cara.. sama ada ibu kena cubit atau papa yang kena cubit, atau apa² yang ada dalam tangan dia akan baling, paling takleh blaa.. dia terbalikkan bakul baju hari tu.. hahaa.

Paling comel bila dia sorang² dia berangan apa tah, dia akan cakap.. "papa", "bubu", "chacha".. lama jugak aku nk paham, rupanya dia ckp "PAPA", "IBU", "AISYA", hahaa.. mayb bila da ada adik nnti akan tambah lg satu ayat "dikdik".. kihkih, ops², korang pk apa tu, belum², kami belum puas nk manjakan aisya lg.. hihi

Hai la anak ibu, da hampir 2 tahun, mcmana la gayanya nnti ibu nk "putuskan" susu nen dari dia.. huk huk..

INI DIA MEM BESAR KAMI TGH TIDO!!













2 comments:

Syima Syaz said...

hi..nama anak saya pun aisya..hehe

si gebu said...

papa..papa..bubu..bubu...chacha nak dikdik..
bagi je la adik..nnti teserlah sifat kkak yg penyayang....cepat tau..
bila nak bwak opis...rindu kat chacha...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

klik SINI ye !!