Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku.

Thursday, November 29, 2012

AISYA & NAPPY RASH yang teruk!!

Assalamualaikum..

Hari ni share problem ngan kamu2 semua.. 

Aisya kena nappy rash yang agak teruk, da pegi jumpa doktor & makan antibiotik, sapu ubat krim.. masih tak baik2..

Hari tu da berkurangan, tp bila tak makan ubat, jadi balik.. 
Risau2, da nk masuk 3 minggu.. last2 ptg smlm decide pakaikan minyak gamat & tepung ubi mcm pic kat bawah ni, nampak pg td ada perubahan positif.. 



Sebelum ni, bila nk start kena nappy rash, terus sapu minyak kelapa dara tropika, mmg mujarab.. tp minyak tu da abis, so weekend ni ajaa aajaa fighting kena p cari jugak..



Mudah-mudahan aisya cepat sembuh .. (T_T)

Sian anak ibu, time salin pampers msti cakap "akitt.. akitt" sambil tunjuk tut tut dia tu.. tp dia tetap ligat mcm biasa, huhu...


jum tgk "gambar kenakalan"dia yang terkini




nota : bila sapu krim, hati tak baper sedap.. krim tu kan ada kimia, pastu letak kat kemaluan anak.. emmm tak sukaaa tak sukaaaa 

Thursday, November 22, 2012

Tetiba susu byk! hihi.. alhamdulillah

Assalam semua

(mood mengupdate blog membuak2 skg ni, napa tah.. ihikss)

ok, nk share ngan ibu2 menyusu semua...

Beberapa minggu lepas, aku mengalami kekurangan susu.. kekadang bekal kan aisya pon tak sampai 10Oz..
Pengasuh dia da hint2 suh bg formula milk, namun aku pekakkan telinga

Nurse kat klinik kesihatan plak suh aku campur susu (Formula milk & Breast milk).. sbb aku stori kat dia aku bg aisya susu Dutch Lady Kids 1-6yrs mcm gambar kat bwh ni, dia kata tak bagus tuk perkembangan kanak2
takde DHA & bla bla.. utk perkembangan otak..



Hati aku da tak tetap, kejap nk beli FM, kejap tak.. kejap duk fikir brand susu ni, brand susu tu.. Pening jugak masa tu..

Tapi aku yg sememang nya masih kuat dgn perjuangan BREASTFEED TILL 2 YRS tak hiraukan semua tu, sbb bila aku da bekalkan formula milk, konfem la pengasuh akan buat formula milk kat aisya, nk cepat, susu BF yg aku bekalkan msti dia tak bagi.. sbb FM kan tak perlu panas2 kan.. then pastu aku pon akan malas mengepam.. 

OOooo, tak boleh, tak bolehh! Tinggal 6 bulan je lagi so aku tawakal je la, bekal kan la sikit pon, aisya da makan nasi, susu ibu pon sebagai makanan tambahan je utk baby umur mcm dia..

TETIBA....

Pagi tadi.. susu jd byk.. biasa pam dapat 3Oz ++, tiba2 td pam bole dapat 5Oz++ bila pk2, breakfast cam biasa je

aku makan ni pg td.. hehe




malam td pulak makan roti wholegrain ngan sosej+telur jee..

then start semalam hati tergerak nk start amalkan habbatussauda semula.. selepas beberapa lama tak minum.. aku minum habbatussauda mcm pic kat bawah ni


Tak tau la yg mana jd milk booster, tp apa2 pon alhamdulillah... syukur, tak perlu risau2 dah .. hehe

(Gambar semua ihsan en Google)

Ok, jum solat Zohor!.. 



Alhamdulillah.. GAZA SAFE NOW, Allahuakbar!!!


“Hasbunallah wa nikmal wakil, Nikmal maula wa Nikman Nasir”

Translate : Cukuplah Allah menjadi Penolong kami dan Allah adalah sebaik-baik Pelindung.

Sememangnya ALLAH sebaik2 penolong dan sebaik2 pelindung.. Allahukbar!!

Lihat lah kegembiraan di wajah mereka.. (air mata kegembiraan aku turut mengalir masa tgk video ni)



Lihat lah wajah kanak2 yang melompat2 menyanyi2 .. dan memang ini lah yang kita semua harap dan doakan utk diorang.. Allahuakbar.. 

Palestine menang kali ni..Genajatan senjata turut dipersetujui.. Antaranya:



Alhamdulillah.
Persetujuan untuk memulakan Gencatan Senjata telah dicapai antara Rejim Zionis Laknatullah & Tentera Al-Qassam yang dirahmati Allah... Antara syarat gencatan senjata ialah: 


1: Israel akan menghentikan semua serangan udara, darat dan laut.

2: Membuka pintu sempadan dan sekatan serta memudahkan pergerakan rakyat dan penghantaran barangan keperluan.

3-Hamas dikehendaki memberhentikan serangan roket ke Israel.

3-Benteng yang mengelilingi Gaza diturunkan dan akan dilaksanakan selepas 24 jam genjata berlangsung.

4-Mesir akan menjadi penjamin bagi genjatan senjata ini.

Diharap Dr. Muhammad Mursi selaku Presiden baru Mesir yang digeruni Yahudi Laknatullah tidak akan berlembut dengan Yahudi Laknatullah sekiranya pihak Yahudi Laknatullah melanggar perjanjian Gencatan Senjata yang telah dipersetujui.

Allahu Akhbar, Allahu Akhbar, Allahu Akhbar...!!!

Sumber: Berita Al-Jazeera
-----------------------------------------------------------------------------------------------

"Formula Palestin menang kali ini? BERSATU

Hamas + Fatah : Palestin 

----------------------------------

Palestin + Mesir + Turkey + World : Victory"

"Alhamdulillah 

genjatan senjata berlaku dan disambut begitu meriah sekali dan buat pertama kali kemenangan begini berlaku pada Palestine. Semua bersatu hati tanpa mengira parti samada Fatah atau Hamas. Sungguh terharu sambutan disini, kedengaran laungan azan, takbir dan laungan semangat daripada pemuda-pemuda Gaza. 



Penduduk Gaza bila berjumpa terus ucap terima kasih kepada Malaysia kerana mereka tahu kalian semua sentiasa berdoa dan berusaha untuk Gaza....Allah hu Akhbar" 

Copied from https://www.facebook.com/saniaraby (Sani Araby Al-Kahery-Malaysian brave guy yg berada di Palestine skrg)



DAN SEMEMANGYA PRESIDEN BARU MESIR-DR.MURSI ADALAH SEORANG PEMIMPIN YANG HARUS SANJUNGI..




Semoga Allah merahmati kamu MURSI.. Allahukbar

Alhamdulillah, Syukran Ya RABB


Wednesday, November 21, 2012

Aisya's WORDS

Assalamualaikum..

1st word nak cakap, please doakan sedara-mara kita di Gaza ye, kalo ada duit.. mendermalah untuk mereka.. sedih sgt tgk gambar2 kat fb (T_T)..

takde apa2 yang bes pn nk stori, just nk share words yang aisya da pandai sebut, FYI, aisya skg berumur 1tahun 5 bulan

Antaranya  perkataan yg dia da pandai:

NEY = nk nen(masih breasfeeding, alhamdulillah.. harap smpai 2tahun, bole dpt PHD.. hehe)
AKITTT = sakit
MINNN = baca doa makan(terus amin tanpa baca doa, cettt! )
PITTT = tersepit
ABITTT = cubit (sambil tgn mencubit, kalo tgh mrh, ibu pun kena cubit)

Dan yang terbaru, kejadian semalam;

ibu : erkkk...(sedawa sambil dukung aisya)
aisya : aa..lal..lahhh (alhamdulillah..)
 ibu : pandai anak ibu (peluk2, cium2)

 hihi..

ada lagi words yang dia pandai sebut, tp aku tak baper igt..

apa2 pon, bersyukur sgt dikurniakan anak yang sihat & cerdik
& sememangnya terlalu byk nikmat yang perlu disyukuri..

alhamdulillahh..

ok tata,
last sekali layan pic aisya makan ayam goreng.. peminat upin ipin , mestila suka ayam goreng.. hihi


Wednesday, November 14, 2012

:: TANGISAN RASULULLAH KERANA WANITA :: YA ALLAH GUIDE ME ALL THE WAY::

*~ Perempuan yang memakan badannya sendiri ialah perempuan TIDAK MAHU MANDI setelah HAID DAN NIFAS juga kerana ia BERHIAS UNTUK LELAKI BUKAN SUAMINYA dan suka MENGUMPAT ORANG..

*~ Perempuan yang memotong badannya sendiri dengan gunting api neraka kerana ia MEMPERKENALKAN DIRINYA kepada orang asing, BERSOLEK dan berhias supaya kecantikannya dilihat lelaki lain..

*~ Perempuan kepalanya seperti babi dan badannya seperti himar ialah AHLI PENGUMPAT DAN PENDUSTA..

*~ Perempuan rupanya seperti anjing ialah perempuan yang suka MEMBUAT FITNAH dan MEMBENCI SUAMINYA...

*~ Perempuan tergantung rambutnya itu adalah perempuan yang TIDAK MENUTUP RAMBUTNYA daripada BUKAN MAHRAMNYA..

*~ Perempuan tergantung lidahnya ialah perempuan yang menggunakan lidahnya untuk MEMAKI DAN MENYAKITI HATI SUAMINYA..

*~ Perempuan yang digantung susunya adalah perempuan yang MENYUSUKAN ANAK ORANG LAIN TANPA SUAMINYA..

*~ Perempuan kedua kakinya tergantung itu ialah perempuan yang KELUAR DARI RUMAH TANPA IZIN SUAMINYA..

KATALOG SOPHIE BARU - VOL 7.. ada kasut yg canteekkk!!

Assalam..

Hai semua, hari ni nk story-mory pasal katalog SOPHIE yang baru, kali ni da ada kasut, 
& yg bestnye FAFAU da jd duta uolls!! hehe..

ok, aku da lama stop meniaga sophie ni, dan hari ni hati tergerak nk meniaga semula.. sebenarnya senang je aku nk meniaga sbb pos laju dekat je ngan opis aku... so korang boleh tgk ONLINE CATALOG kat sini.

http://sophieparis.com.my/catalogue/latest-issues.html


Sila cuci mata ye! 

nk oder bole PM kat sini

https://www.facebook.com/ShaheedaSophieParisPutrajaya

atau kat sini

https://www.facebook.com/shaheeda


atau boleh sms kat sini 0177250411, sms je la ye, tak perlu kolling2 ye laling..

nk diskaun 20%?? senang je, jd ahli.. hanya RM15 seumur hidup.. 
kalo jd ahli RM15, then korang meniaga dapat untung 20% tau

k lah, aku upload sikit la ye .. sikit je taww











p/s : malam ni balik kampung suami kat kelantan, pray for our journey k.. babaii





LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

klik SINI ye !!