Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku.

Friday, July 22, 2011

my delivery journey :: part 2

salam semua..

nk sambung citer basi nih, tp bukan citer basi lagi kut.. citer berkulat dah ni, hehe

sory la u all, sbb hari tu pas berpantang stay umah mak, takde connection tenet, kalo korang sudi baca la, kalo tak.. taknak kawannnn!! ngehehe

opps, sebelum tu nk mention, tgk blog name.. da letak nama anak, dulu ANASHAHEEDA, now.. ANASHAHEEDAANIA.. hihi

ok aku nk sambung citer hari tu, my delivery journey :: part 1

8.20 - HKL

aku dan cik suami smpai di kecemasan..
en suami : ni pintu kecemasan yer?
pak guard : aah..

bila aku da nak turun..

pak guard : eyh nk bersalin ye? pintu kecemasan bersalin kat belah sana, blok G..

adui, aku dah la tgh sakit..
sampai je kat blok G tuh, aku pun turun.. di pimpin en suami tercinta.. syukur sgt ada dia, sblm ni aku risau sgt takut2 time bersalin dia keja shift malam.. hihi

masuk je kena interview macam2, dgn misi2 cantik.. hehe..
bg buku pink, amik blood pressure, berat, urine test.. tp masa tu sakit nya ilang.. aku da risau, ntah2 bukan sakit bersalin, kalo bukan wat malu je, EDD pon 2weeks ++ lagi.. lantak lerrr.. kehkeh

yg paling aku takut masa nak seluk2 tu.. org smua ckp sakit.. tp tak sakit sgt, tu pada aku la..
bila cek bukaan da hampir 5 cm.. patut sakit sgt.. fuhh lega, mmg betul nk bersalin rupanya..

pastu aku duk la atas kusi, tunggu turn di tolak ke labour room, dalam hati terdetik.. 'ada pulak aku beranak kat sini kang'.. lpas 15 min macam tu terus ke labour room, tak sempat nak amik ubat tuk buang air besar.. sbb bukaan da besar

sampai di labour room, staff nurse yg agak berumur menanti, macam mak2 gitu.. lega aku, aku takmo yg muda2.. hehe

mula2 masuk labour room bukaan da 6 cm, pukul 10.15pm masa tu mmg makin sakit.. nurse tu estimate aku akan bersalin 2.45am

pastu dia pasang CTG & masuk ubat tuk tambahkan contraction..

sakitnya mmg tak dapat digambarkan dengan kata2, hanya org yg da bersalin je tau, dalam menahan sakit tu sempat sms minta ampun & doa kat mak ayah..

then akk tu seluk2 lagi, dgn pegang satu alat yg pnjg, aku saspen dah.. benda alah apa pulak tu, nk cucuk2 pulak, upanya dia nk pecahkan air ketuban..

pastu dia kuar n masuk bersama sorang geng

"tak berani la akk nak buat, kepala baby dekat sgt ", dia ckp ngan geng dia tuh.. risau aku dgr, jgn luka plak kepala ank aku nnti..

akk lagi sorg tu tu pun cucuk.. pastu.. "syyyurrrrrr" melimpah air, byk upanya air ketuban ni yek??

pastu contraction makin kuat dan makin sakit.. macam2 doa n ayat kuar dr mulut aku..

aku tgk nurse tu relaks je, tp aku makin tak tahan da.. aku plak yg paksa2 dia check bukaan, sekali dia check da 8cm.. pastu baru dia kelam kabut carik doctor semua
dia ckp bukaan aku cepat..

pastu dalam pukul 12.30 am, bukaan da 10cm.. so aktiviti mengepush pon bermula.. rasa dia lebih kurang rasa nk berak sgt2, tp kena sembelit.. bayangkan?? hihi

aku cuba push lebih kurang 3 kali, pastu nurse tu kata da nmpak kepala.. makin semangat pastu en suami pulak kata da nampak rambut, lepas tu la, tak tahu dari mana dtg tenaga aku teran sekuat hati pastu dgr Daania menangis.. dgn sekelip mata hilang semua sakit n beban yg aku rasakan sepanjang proses bersalin td..

then aktiviti menjahit pulak, menjahit lebih sakit dr bersalin.. mmg sakit sgt2... da la smpai 3 org yg jahit, siap da jahit, pastu tarik kuar semula benang, pastu jahit semula,mmg aku bengang.. tp nk taknak kena hadapi, yg pntg ank aku selamat keluar tanpa masalah.. nurse tu pon cakap aku bertuah, Allah permudahkan, ada org lain berjam2 & ada yg berhari2 menanggung sakit nk bersalin..

alhamdulillah, sgt2 bersyukur.. skrg pun Daania da 2bulan ++ makin sihat, cerdik.. melihat wajahnya mmg menenangkan hati.. hehe, ok lah kawan2.. byk cerita sbnrnya nk share, tp sejak ada ank mmg masa tu sgt limited..

jmpa di next post! yerpp


Monday, July 18, 2011

my delivery journey :: part 1

alhamdulillah.. hari ni da hari ke 41 berpantang, tinggal 3 hari je lagi.. tak sabo nyerr.. hehe

hari ni hari ke 3 aku cuba nk abiskan entry nih.. berjaya pun.. hihi, tp sebelum tu, layan pic daania tdo ptg td, hihi


ok, takmo belok2.. direct to the point je lah..

7 jun - tgh malam, lokasi - umah mentua

da nak tdo, tp rasa tak sedap perut, macam masuk angin then rasa nk uk uk.. bila masuk toilet takde hasil.. hihi,
aku pk mungkin sbb makan pulut + ayam percik byk sgt siang tu..
baring semula atas katil, en suami da baik punya tdo.. tiba2 rasa mcm air keluar.. tp sikit, kalo air ketuban msti byk.. abaikan laa.. mungkin kepuithan biasa..

pusing kiri pusing kanan tak bole tdo jugak.. rasa mcm tak sedap je, instinct aku mcm mengatakan nk bersalin dah, tp 50/50.. then amik wuduk.. baca yassin & solat hajat, minta jgn bersalin di tgh jalan, coz esoknya nak balik putrajaya da..

dalam pukul 4 pg mcmtu baru bole lelap


8 jun - pagi, lokasi - masih di umah mentua

aku : abg, sayang rasa lain macam la..
en suami : lain macam, macam mana?
aku : perut ni rasa lain macam, jum kita p klinik, cek kut2 nk bersalin da..
en suami : lek duluuu.. kita sampai putrajaya dulu..
aku : emm ok, agaknya angin makan pulut byk sgt kut semalam..
en suami : tu la.. makan lagi byk2, dah jum breakfast.. pastu kita gerak balik
aku : emm.. jum jum

8 jun - tengahari, lokasi - gua musang(otw balik ke putrajaya)
aku masih rasa tak sedap perut, tp masa en suami singgah isi minyak aku p toilet check kut2 ada tanda, tp takde punnnn... so aku masih igt sakit perut = angin sbb makan pulut byk sgt smlm

8 jun - awal ptg, lokasi : merapuh(otw balik ke putrajaya)
aku rasa perut makin sakit, tp kejap datang kejap ilang, aku terfikir.. ni ke yg dinamakan contraction? tp kenapa takde apa2 tanda? air ketuban ke, darah ke?pastu aku tnya la en suami...

aku : abg, perut syg makin sakit la.. camne ye?
en suami : ye ke? abis macamana.. nk singgah klinik tak?
aku: emm takpe la, bole tahan lagi.. janji sampai putrajaya kita terus ke hospital ye..

tp masa nih aku da mula tgk jam, baper jangka masa sakit2 tu datang, masa ni aku da yakin ni la namanya contraction, tp aku tak risau sbb sakitnya datang tak la sekerap setiap 5 minit...

bila aku cek, contraction tu setiap 1/2 jam, harap sempat la sampai putrajaya..
nasib la aku rajin baca entry2 bersalin blogger2.. so byk la jugak ilmu aku dapat... jadi takde la aku mcm tak tau apa2.. hehe

bila sampai nampak signboard hospital, cik suami tnya, nk singgah tak? hihih.. antara hospital yg kami lalu hospital gua musang & hospital bentung

masa lalu hospital bentung cik suami sempat buat lawak..

"abg takmo la anak kita bersalin kat sini, nnti org tnya.. bersalin kat mana? hospital bentung.. buruk benor bunyi nya" haha... org bentung jgn kecik hati plak tau!

8 jun - maghrib, lokasi - genting sepah(otw balik ke putrajaya)

aku : abg.. syg rasa da tak bole tahan la.. sakit sgt nih... (masa ni sakit tu dtg setiap 15 min)
en suami : ala ... ye ke syg, takkan nak bersalin da kut
aku : tak tau la.. tp makin sakit ni, jom la kita cari hospital
en suami : mana ada hospital kat sini, .. emm abg cari jalan short cut la yer.. harap sempat la sampai kat putrajaya.. bole tahan sikit lagi?
aku : bole kuttt...

aku tak tau suami aku ikut jalan mana yg aku tau bila sampai di jalan kuching jem nak mampuih! suami aku makin gabra.. dgn aku duk merengek kesakitan kat sebelah dia.. mmg aku da komfem nk bersalin, sbb sakit tu makin kerap...

aku : abg.. syg mmg da tak bole tahan langsung da ni, jem sgt nih... abg buat la sesuatu, gantung kain lampin pastu pasang double signal ke..(ye la masa sakit ni, macam bnda terpikir, hehe)
en suami : hisyhh mengarut laa.. jap2 depan tu nnti kita potong jalan pegi HKL oke?
aku : ok.. cepat laa... sakit sgt nihh...

BERSAMBUNG....


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

klik SINI ye !!