Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku.

Saturday, May 28, 2011

da 9 bulan baru nk paham??? isyhh2

assalamualaikum...

Entry di waktu pagi2 buta.. hak hak..

sedar2 kul 4.30, takleh tdo... hehe, awal btul baby kejut ibu.. selalu time subuh dia gerak2..
alhamdulillah, aku masih tdo lena mcm biasa.. baby in tummy mmg anak yg baik..

org lain mcm2 aku dgr bila dekat2 due date.. sakit pinggang la, tdo tak lena la.. aku ni so far mmg tak byk problem, since start2 pegnent mmg jarang ada masalah.. syukur sgt2

semlm pegi jumpa doctor - checkup n scan for 36 wks ++, tulis kat buku RME checkup.. (RME stands forr???)

alhamdulillah, semua ok.. dapat result scanning ultrasound tu pastu nganga tak paham.. so decide nk tnya pakcik google, da 9 bulan baru nak paham kan??? apaaalaaaaa...

jom tgk!
  • CRL
    Crown Rump Length. Top of head to end of bottom. Taken at 6 - 12weeks.
  • BPD
    Bi Parietal Diameter. The width across the baby's head. Taken at 13 - 39 weeks.
  • HC
    Head Circumference. The distance around the baby's head. Taken at 22 - 39 weeks
  • AC
    Abdominal Circumference. The distance around the baby's tummy/belly. Taken at 22 - 39 weeks
  • FL
    Femur length. The length of the thigh bone. Taken at 13 - 39 weeks
  • EFW
    Estimated Fetal Weight. Calculated from the BPD;HC;AC;FL at growth scan. Gives actual weight at time of scan, not predicted birth weight.
  • LV
    Liquor Volume. The amount of fluid surrounding the baby.
  • LPD
    Liquor Pool Depth. The depth of a single pool of fluid.
  • AFI
    Amniotic Fluid Index. A calculation intended to work out the overall amount of fluid (space) the baby has around it.
  • Down's Screening
    A set of tests designed to work out the level of risk of having a baby with Down's Syndrome.
  • Triple test
    The triple test assesses the risk of having a Down's baby based on maternal age and maternal serum markers (alpha feta protein, unconjugated oestriol and total human chorionic gonadotrophin). Serum is taken from 15-20 weeks gestation, ideally 16 weeks. A high hCG, low AFP and low oestriol suggest a Down's child. Results are expressed in terms of the risk of having a Down's child eg. 1 / 145.
  • Nuchal Translucency Scan
    A scan done at 11 - 13 weeks gestation during which a measurement is taken of the fat pad at the back of the neck and the result is considered together with other factors e.g. mother's age, family history, to calculate an individual risk of having a baby with Down's Syndrome.
  • Amniocentesis
    A small sample of the Amniotic fluid (liquor) is taken from around the baby to test for serious abnormalities.
  • AFP
    Alpha-Feto-Protein. A chemical found in the blood of pregnant women the levels of which are raised in such cases as twin pregnancy, spina bifida etc.


RESULT BABY SYG AKU

BPD(diameter kepala) - 89mm - 38wks
FL(pjg tulang peha) - 69 mm - 39 wks
AC(panjang abdomal/badan) - 332 mm - 37 wks 2d
HC(ukur lilit kepala) - 306 mm - - 34 wks 1d

doctor tak ckp apa, cuma yg aku igt masa scan yg sebelum ni doc kata kaki anak aku panjang, wahhh.. bole jd atlit anak ibu nih, hikhik & kalo mengikut avg gestational age (avg umur dlm perut), bole tahan sihat anak ibu nih.. hehe, takpe, jnji syg sihat je kat dlm nih..

mengikut doc, insyaallah aku bersalin mengikut due date.. tapi tak tahulah.. sbb skrg tgh sibuk berpindah umah pulak, so mmg byk bgrak ke sana sini.. berpindah??? ha yg ni nnti aku stori kemudian, ni aku nk solat subuh & sambung tdo sikit.. bole kan???

~~LOVE~~

Friday, May 6, 2011

Cuba teka, Baby BOY ke GIRL??

Assalamualaikum frens...

Lama tak membebel, sbb skrg cepat penat.. masa byk dihabiskan dengan baring2 pastu tiba2 tertido.. hak hak, buruk perangai kan?

okeh3, berbalik pada topik asal.. nk share dgn korang tanda2 jantina baby dlm perut nih.. Aku pon smpai skrg tak confirm gender baby nih, sbb tak buat 3D/4D, sbb nya kami lebih suka suprise!! hehe

article ni aku amik dari KAK ENGKU.. mmg byk info leh dapat dari blog dia,dr info kehamilan, berpantang sampai la penjagaan anak.. jom baca!


TANDA BAYI LELAKI


  • Anda tidak mengalami morning sickness yang teruk pada awal kehamilan atau
mungkin tiada langsung.
  • Degupan jantung bayi kurang dari 140 kali dalam satu minit
  • Anda rasakan beban berat dan bahagian depan tubuh
  • Perut anda kelihatan bulat sempurna
  • Bahagian aerola (daerah hitam di sekitar puting) akan menjadi lebih gelap
  • Bentuk perut condong ke arah bawah
  • Sukakan makanan yang masam dan masin
  • Suka makan daging dan keju
  • Tapak kaki selalu berasa sejuk
  • Tangan selalu kekeringan
  • Suka menghadapkan wajah ke utara semasa tidur
  • Bukan hanya anda, tetapi suami juga bertambah berat badannya.
  • Anda kelihatan lebih berseri semasa hamil
  • Hidung tampak lebih mekar
  • Selalu sakit kepala

TANDA BAYI PEREMPUAN



  • Mengalami morning sickness di awal kehamilan
  • Merasakan beban berat pada bahagian pinggul dan punggung
  • Payudara kiri lebih besar berbanding kanan
  • Rambut anda berwarna agak kemerahan daripada sebelumnya
  • Bentuk perut condong ke arah atas
  • Perut tampak agak lonjong
  • Mengidam makanan yang manis
  • Sukakan buah-buahan
  • Suka minum air atau jus yang bersifat masam
  • Anda lebih cerewet semasa hamil
  • Mudah moody berbanding sebelumnya
  • Kulit wajah bermasalah berbanding sebelum hamil
  • Tidak suka makan roti bersama kulitnya
  • Payudara kelihatan mengembang
  • Suka menghadapkan wajah ke selatan semasa tidur
PENGALAMAN AKU PULAK...

  • Aku mmg tak kena morning sickness
  • Beban berat lebih pada bahagian depan
  • Masa mula pregnant suka makan masam & masin, tp skrg suka makan yang manis2
  • Suka cheese tp tak suka daging
  • Suka minum air atau jus yang bersifat masam
  • Cik abg pon naik berat badan.. hihih
  • Tapak kaki aku mmg selalu sejuk
  • Suka makan buah-buahan
Dua-dua tanda pon ada, so kita tunggu je la tau.. !! hihi.. lusa da masuk 34 wks..

Semoga baby lahir ikut tarikh due ye syg, sbb ibu belum abis beli brg2 syg ni.. hehe, papa kata next week nk settle semua... Ibu pon hanya ready after 36 weeks, skrg ibu lom ready.. syg duk baik2 & cute2 dlm perut ni tau..

ok my dear smua.. nnti kita story2 lagi k..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

klik SINI ye !!