Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku.

Wednesday, April 27, 2011

alkisah sedih my BFF .. sedih sgt!

Assalamualaikum..

Hari ni entry sedih, jarang ada entry sedih kat blog aku, tp nih sebagai pengajaran untuk kita semua, berigt yg tak semua kawan2 atau manusia di sekeliling kita ni berhati mulia, ramai jugak yg berhati BUSUK!!

Story ni pasal BFF aku yg mmg baik.. pd aku dia kawan terbaik & tercantik yg pernah aku ada..
tp biarlah aku rahsiakan namanya dan siapakah gerangan nya



Kami berkawan sejak sekolah menengah.. kami jugak penah keja kedai kain sama2, keja kilang sama2, dan kerja kedai sebelah menyebelah, aku keja kedai fotostat & dia keja kedai gambar sebelah kedai aku kerja (berapa byk kedai da.. hehe), ramai jugak yg igt kami ni adik beradik, hehe.. dan skrg kami dgn kerjaya masing-masing, dan sudah berkeluarga

Paling best dua2 pon preggy.. hihihi

Dia juga kawen bulan yg sama dengan aku, selepas 2 minggu mcmtu laa...

Alhamdulillah, dia da pregnant 4 bulan.. dan paling BEST, dia pregnant TWINS!!! how lucky she is!

Dia mengalami mabuk yg teruk, smpai skrg.. tak lalu nak makan, kalo makan pon muntah, ubat2 vitamin mengandung apa tah lagi... mmg dia takleh makan, yg dia bole hanya minum susu ANMUM flavor coklat..

Tapi perkara yg buat aku sedih dan aku menangis bila dapat cerita yang dia kena santau.. Dengan kawan sekerja.. bukan la yg santau tu bodoh @ bahlol, malah seorang pendidik.. ni yg kawan aku cerita la..

Cuba la korang bayangkan, dengan keadaan mabuk then kena santau pulak, kalo muntah.. msti muntah darah, kesian sgt kawan aku, yg kat dalam perut tu lagi kesian.. skrg kan baby2 tu sgt perlukan vitamin dan zat yg cukup.. Moga-moga Allah melindungi kandungan BFF aku tuh..

Perkara paling aku heran, kawan aku sgt baik, lemah lembut.. aku tak pernah tgk dia tinggi2 suara, atau buat perangai yg boleh buat org membenci dia.. tp kenapa lah ada jugak manusia busuk hati dengki dgn dia, tapi aku rasa org tu jelous dengan kecantikan kawan aku nih..

Dalam zaman da membangun & serba moden mcm sekarang masih ada manusia mcm ni, punya la sempit otak dia.. aku geraaammm sgt!! Aku mmg doa ALLAH balas balik, sbb perbuatan dia menyiksa 3 nyawa!

Kawan aku tu pon lambat jugak nak pregnant hari tu, siap pegi berurut turunkan rahim lagi... katanya rahim dia tinggi, tu ssh nk lekat..tp bila dah pregnant mcmni plak.. mungkin ini dugaan dr ALLAH tuk dia, tp aku percaya dia mampu menghadapinya.. Nasib baik dia tinggal dengan mak ayah, so sokongan sgt kuat la kannn..

Last words yg aku leh ckp, aku doakan dia cepat sembuh dan bertahan, serta melahirkan baby-baby yg comel & sihat! Aminnn ya robbal a'lamin





Monday, April 25, 2011

8months story-mory (。◕‿◕。)

Assalamualaikum gengS..

Alhamdulillah hari ni kandungan aku genap 8bulan.. syukur tak terkata.. sepanjang 8bln ni semuanya smooth je, baby sgt baik!!! since mula2 pregnant jarang ada masalah, problem tang Hb rendah je, tu pon da solved sejak rajin makan ubat.. hihi

Baby da semakin besar, bila dia menonjol tu rasa keras je.. hihi, mayb lutut @ siku dia... pastu bila aku pegang bahagian tu, hilang plak..

syg main hide & seek ngan ibu ye??geram taw!!sometimes papa pon dapat rasa.. heheh..
aku percaya saat nih adalah saat paling manis bagi stp ibu yg mengandung, kan kan???

baby jugak byk bergerak ke sebelah atas kanan perut, menyebabkan aku rasa senak dan takleh duduk tegak, bila aku gosok2 then pujuk2 dia pegi ke tengah, nnti dia pegi la ke tengah perut.. & hilang la rasa senak.. hihi, mcm paham je kan???


3rd trimester checkup + scan

last week, me + en suami pegi checkup, buat MGTT(bencik sgt yg nih, AIR GULA YG MELOYAKANNN!!) & scan for 28wks++(yg ni SGT SUKA,sbb dpt sekodeng baby shayang)

aku buat MGTT kali ke 2 okey, sbb masa 1st tu termuntah, so kena wat lagi sekali.. huhu.. sib baik kali ni berjaya..fuhh!

for checkup plak, alhamdulillah.. semua ok, masa scan paling seronok!! baby berada pada position yg betul, kepala da ke bawah.. saiz baby pon ok, tp doktor kata kaki dia panjang, wahh.. tinggi la ank ibu nnti.. hehe,gender??? jeng2, doktor tak konfemkan.. so takleh nk bgtau, tp ada la posibility yg dia ckp, tp biarlah rahsia ye..

papa teruja nk tgk baby taw! tak duduk diam papa,asik kuar masuk, sbb nk tgk ibu da masuk bilik doktor tak, ye la.. tmpat menunggu kan penuh ngan ibu2 mengandung.. time scan tu papa lagi byk tnya dr ibu.. hehe.. baby + ibu papa sgt2!! kan syg? heee..

kami juga minta surat dr doctor, untuk booking/bersalin di hospital putrajaya, kalo tak..mengikut klinik yg aku slalu checkup.. aku kena bsalin di hospital kajang(oh TIDAK!!) atau hospital serdang(yg ni OK! tp jauh dr umah pulak).. insyaALLAH next week kami ke hospital putrajaya untuk booking.

Baju-bajuan baby dr MAKNGAH!


Besides, hari sabtu.. baju-bajuan baby dr kak ipar smpai, byk sgt!! satu kotak!


+baju2 yg dah dipunggah oleh seorg ibu yg rakus! ngehehe+

mana taknya, anak abg aku da 4 org, semua boys! penah jugak aku story pasal diorg kat entry nih.., alhamdulillah.. save bajet kami, thanks makngah+pakngah.. byk jugak baju yg masih cantik2.. makngah jugak hadiahkan organizer, special tuk wat diary baby bila da lahir nnti..


+organizer - hadiah dr makngah+


Maternity Potrait Shooting

Then hari ahad plak, kami pegi shoot tuk maternity potrait dgn abg chot, photographer masa pre-wedd hari tu.. even cuaca tak mengizinkan, alhamdulillah.. dgn pengalaman+bakat abg chot yg hebat, gambar ttp cantik-menarik-the bomb.. hehe, nih aku upload sikit dulu, di curi dr facebook abg chot.. hehe, kalo rajin aku buat special entry pasal shooting ni nnti k!?










aku mengembang dr atas smpai bwh.. huwaaaa!!

k la frens.. thats all tuk hari nih...
u all semua take care ye!





Saturday, April 9, 2011

♫♫~asleenda 1st Give Away~

INI ENTRY MELEKITTT!!!



alaaa.. tak tau lah nk tulis apa, da lah join last minute.. hihih.. tp aku kagum dgn mereka2 yg buat GA nih, mereka mmg pemurah.. semoga rezeki mereka bertambah tambah dan tambah lagik... amin...

asleenda, blog kamu makin meriah la!!! suka2.. hihi

nk tag 2 org nih
1. Nik @ http://desirequeen.blogspot.com/
2. Ili @ http://hanglipokopitiam.blogspot.com/

ok asleenda, cepat2 umum pemenang ye!!

daaaaa...

Friday, April 8, 2011

3rd trimester olredy..

Assalamualaikum...

cerr tgk cerr tgk baby tickers tu, da 29 wks ++.. alhamdulillah shayang aku da masuk 3rd trimester, so far ok je, cuma Hb aku je rendah.. 10.4, hope next checkup nnti ok lah...tp mmg salah aku pon, sbb makan ubat tak disiplin. eemm.. tak suka la makan ubat...

"apa lah ibuuu nihhh!!".. aik, baby marah ibu ke? sory2.. start tonight ibu makan obat btul2 ye syg..

Igt tak hari tu jnji nk wat entry 24 wks, tp tak buat2, sbb nk upload video scan hari tu takleh, tu yg trus down tuh, jd upload print screen video je lah yee


scan 24 weeks


at 1st nk wat 3D @ 4D, tp smua kena appointment.. disebabkan hari tu aku xcited sgt nk tgk baby, last2 kami p scan ultrasound je.. pas tu aku da cukup puas hati da.. heppy sgt!

sekarang baby da pandai tonjol2 perut, sbb dia da besar kan.. dia tonjol, aku tonjol dia balik.. kihkih.. sengal tak? hihihh..

yg bes nya ada satu malam aku bg dia dgr muzik, dia gerak punya la aktif tonjol sana tonjol sini.. pastu aku tukar ayat al-quran, dia senyap... gerak pon sopan santun je.. subhanallah, bijak la shayang ibu nih.. kuar nnti siap la, gomol dia abis2

lain2 perkembangan.. perut aku slalu keras & tegang, stretch marks alhamdulillah takde lg, hrp2 mmg takkan ada la..pastu selalu rasa panas & peluh2, tdo pon tak bape lena.. tp takpe, ni kira training la.. nnti pas baby kuar pon msti takleh tdo lena kan kan??

aku pon da start kna buat homework.. tick2 movement baby.. baru 3 hari, & xpandai lagi.. nurse tu ckp tick kalo dia gerak posisi.. kalo tonjol2 tu dlm 15 min baru tick.. tak paham aku, jd asal aku rasa baby gerak lama sikit aku tick.. hehehh





preparation plak, aku da beli set tdo baby.. beli dekat http://intanbabybutik.blogspot.com/
pastu beli toto@baby mattress kat wakaf che' yeahhhh masa balik kmpg en somi hari tu...




baby nnti tdo lena la jawabnya.. yg pntg jadi ANAK SOLEH TAU SYG!!

k lah, tu je nk bebel hari nih.. nnti2 story mory lagik... tataaaaa



Tuesday, April 5, 2011

❤❤abg shayang birthday!!!❤❤

Assalamualaikum frens & readers..

alkisah, pada 1 april 19xx, di hari org main2 APRIL FOOL, lahir la seorang baby boy yg tomey.. dan diberi nama anas bin zainuddin

Beliau membesar & membesar bagai juara dan kini telah menjadi suami aku, dan bakal menjadi seorang papa.. hihihi

Poyo gila intro aku kan... keh2.. Act nk cerita celebrate besday abg syg 1th April hari tu.. heheh

Masa besday dia, kebetulan dia keja shift malam, masuk keja kul 12, so tak dapat la aku nk wish secara live, salam2, peluk2, cium2 & #@$@$@..

So aku dpt idea, masa dia ke surau solat maghrib, aku pon godeh2 ipone dia kut2 ada application yg leh buat voice mail, nk suh dia dgr tepat kul 12 tgh malam.. hihih

Lucky me, mmg ada.. nama app tu, VOICE MEMO.. dengan pantas aku pon nyanyi dgn skema lagu allah selamatkan kamu..♫ dan sedikit ucapan simple tp special, hehe

Masa dia otw p keja tepat kul 12 malam aku suh dia buka app tuh.. Dia punya terharu smpai nangish.. masa tpon aku pon mmg dgr suara dia lain... hihih.. itulah baby boy saya, nampak je cam ganas..

Besday dia hari jumaat, so aku pon cam malas nk p keja sbb da tbgn lambat.. EL jek la, hehe
pas solat jumaat kami ke alamanda pulak,p lunch kat foodcourt je, cik abg jual mahal.. takmo p restoran canggih2, hihih.. xpe la, save duit aku.. kih2

2nd seprise, amik kek yg aku da booking hari rabu.. eskrim kek, masa amik kek tu dia sengeh2 je.. SUKA LAH TU!! tp dia ada ckp jugak... "apa susah2 ni syg ".. ala, takpe la... setahun sekali je kan, demi insan tersayang..

tada.. KEK kecik jee, 2-4 servings..




then p cari adiah yg dinginkan cik abg syg, takde idea nk beli apa.. so tnya je la, apa yg dia nak.. & he's request for this .. Indoor Gym SET



Tu je lah yg aku nk share, gambar potong kek takde, coz kami potong kek malam.. kat kdai yg agak gelap, so tak amik gambar.. hihih

❤❤Abg, i love you more & more every single day
terima kasih kerana melengkapi hidup syg dan jadi suami yg terbaik tuk syg..

semoga kita berbahagia hingga ke syurga..
syg dedicate lagu sedetik lebih by Anuar Zain kat abg ye.. ❤❤

Setiap nafas yang dihembus

Setiap degupan jantung
Aku selalu memikirkanmu

Dalam sedar dibuai angan
Dalam tidur dan khayalan
Aku selalu memikirkanmu

Ternyata ku perlukan cinta dari dirimu sayang

Barulah terasa ku bernyawa


Kasihku…ku amat mencintai kamu

Kerana kau beri erti hidup

Ku kan terus mencinta sedetik lebih
selepas selamanya


Di kala penuh ketakutan dengan badai kehidupan
Ku bersyukur adanya kamu

Biarlah kehilangan semua yang dimiliki di dunia Asal masih adanya kamu...






❤❤ pix pre-honeymoon kat Bukit Tinggi, sminggu slps kawen, nk honeymoon btul2 tak sempat lagik coz baby tak sbr nk menghuni muka bumi Allah nih.. jadi honeymoon ber-3 la jawabnya nnti.. ngehehe ❤❤

Sunday, April 3, 2011

serawa durian.. sllirp slirpp

assalamualaikum semua..

hari nih entry masak-masak ye.. hehe

sekarang da masuk musim durian, aku nih pon dalam mengandung2 makan durian tak hengat.. dan mmg aku ni hantu durian, kalo jumpa durian, makan mcm da 10 hari tak makan.. ngeh ngeh




tp skrg ni kena control, sian baby dlm peyut panas, ada satu malam tu pas aku makan durian time2 nk tdo dia gerak punya la aktif.. confuis aku sama ada shayang aku nih tgh menikmati durian yg sedap tu @ dia kepanasan dlm perut.. haisyy risau dibuatnyaa

ok jom ke dapur, kita main masak2.. hehe

bahan2

1 biji santan kelapa
1 buku gula melaka
10-15ulas-ulas durian
daun pandan
2 cawan pulut
garam

sukatan dia agak2 la ye, depend byk mana ulas durian yg digunakan

kekdahnye :

1. masukkan gula melaka dan sedikit air dalam periuk, didihkan atas api, api kecik2 je ye, jgn besau2 nnti hangit.. kalo rajin korang potong2 la gula melaka tu ye

2. lepas gula hancur masukkan ulas2 durian, dan kacau sampai isi durian terurai dari biji nya

3. masukkan daun pandan dan santan( tinggalkan sedikit santan untuk masak pulut nnti).. kacau & tunggu sehigga santan rasa dah masak..

4. masukkan sedikit sahaja garam untuk menambah rasa lemak, rasa kuah serawa kalo masih tak manis, tambah gula putih, smpai korang da rasa nikmat & sedap, then tutup api.. heheh

pastu kita kukus pulut plak ye

1. basuh & rendam pulut sekurang2nya 1 jam

2. sediakan periuk kukus atas dapur, masukkan pulut dalam loyang

3. tutup periuk dan tunggu sehingga 3/4 masak

4. bila da 3/4 masak, cairkan santan dengan menambah sedikit air, kacau bersama pulut dan sedikit garam...

5. masukkan semula dlm periuk kukus, dan tutup..

6. bila da masak, hidangkan bersama kuah serawa td

tada... inilah hasilnyaaa



apaaa lagi... ngapp laaa.. sedappp woooo, ni mmg faveret aku dr kecik smpai da tua nih.. hehe

kalo rajin try la menu nih.. sesuai tuk minum ptg







LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

klik SINI ye !!