Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku.

Monday, February 28, 2011

shayang ibu da 6mth already! heeeyhhaaa

assalamualaikum all...

yeay! hari nih da genap 6 bulan da baby shayang aku dlm perut ni, hopefully dia sihat dan gumbira kat dlm tuh... keep punching ibu's tummy ye cayung!

aku xcited sgt nk p scan, tp mak aku kata.. takyah pon takpe, doa je, laki pompuan terima je..(mak tak paham, bukan org nk tgk gender dia, nk tgk apa dia buat dlm perut niii!!)

hubby plak kata, tunggu je nnti check up 28weeks, masa tu kan doc akan scan... aiyoohhh...(papa ni tak teruja ke nk tgk baby?) @ sebenarnya aku ni yg tak 'menyabo'
.. hehe


tp takpe.. mcmana pun ibu hari2 doakan shayang ibu ni tau, smoga dia jadi ank yang cerdik + soleh! muaahhxxx

jom tgk shayang ibu ni da besar mana!

Your baby is almost completely formed. He is now between 1.25 and 1.5 pounds and is about a foot long.

He will continue to gain weight in muscles, developing organs and the deposit of brown fat. The purpose of the brown fat is to retain body heat. Newborns are notoriously bad at regulating body temperature at first. This is particularly a problem for a baby born early. Changes are occurring in lung development so that some babies are able to survive. Surviving babies may have disabilities and require long-term intensive care. If your baby was born now, he would probably stay in the NICU until his official due date.

Your baby is totally unaffected by the Braxton Hicks, or practice, contractions you may be having as well.






Condition ibu plak???


Your fundus (top of the uterus) will continue to grow and reaches approximately 1 1/2 to 2 inches above your navel. You may be becoming more aware of your baby's movement patterns and can tell when he/she is sleeping or awake. In fact, it is not a bad idea to sleep or rest when you feel your baby resting.

You may start feeling a tightening of your uterus or abdomen from time to time. Don't worry. This is normal and is your body "practicing" for the real thing. These are called Braxton Hicks contractions. Truth is, the uterus actually contracts at all phases of a woman's life. However, we rarely notice this unless our uterus is full -- like it is now.

At your doctor's appointments you will continue to be measured for fundal height, weighed and asked how you are feeling. Between your 24th and 28th week, your doctor may order a glucose tolerance test to check your body for gestational diabetes, which occurs in some women. If you have been diagnosed with gestational diabetes in a previous pregnancy, you have a higher chance of getting it again this pregnancy, than a women who was not diagnosed with it in a previous pregnancy.

alhamdulillahh... love u soo much cayunk

thats all tuk hari nih, will update soon about our 1st shopping for baby!!!

wassalam.. tataaa

Thursday, February 24, 2011

wishList for me + baby! insyaallah..

Assalamualaikum frens + readers


Hari ni aku da buat keputusan, aku takmo dahhhh, takmooooo lagi 'menyervey', penat dah otak ngan mata aku! hihi

selama dekat sebulan aku survey barang2 aku(dalam pantang) + our beloved baby aku da decide da barang2 yang akan aku beli nnti, mengikut KEMAMPUAN + KEPERLUAN & bukan MENGIKUT KEHENDAK ok! kalo mengikut kehendak of cos la kita nk yg mahal2 sbb yg mahal tu kebiasaannya berkuAliti kan?? kan??.. xcited + teruja( eyh dol,same meaning lah tu) sgt nk beli heee..

lets check it out!!


1. BREASTPUMP




kalo mengikut kehendak, aku nk beli MEDELA SWING tapi lepas survey2 dan baca testimonial serta mengikut kemampuan, MEDELA HARMONY (mcm gambar kat atas tu) pon da cukup bagus da.. setakat nih dekat SweetBONDA paling murah.. tak tau la kalo korang tau ada lagi tempat yang murah2, beli bulan 4 kut nnti kut, tapi kan skrg dia wat sale.. camne ni camne ni???



2. SET BERSALIN




kalo ikut hati nk beli set bersalin NONA ROGUY (RM300 ++), adeh.. agak costy, tapi buat kali pertama nih aku try dulu set bersalin HPA, tapi nnti nk bincang ngan mak dulu camne, kut2 mak aku ada cdgn lagi bagus, hehe..

dari survey yang aku buat ramai jugak yang berpuas hati ngan set HPA nih, bengkung pon aku nk beli kat HPA.. Az-Zahran Corset (Bengkung 7 meter), nmpak macam ok.. hurmmm

3. SET TIDO BABY

mungkin nak beli dekat http://wanitamelayu.com/forum/showthread.php?t=19091, harga agak berpatutan tapi nk bincang balik dengan cik abg sayang.. hehe, s/ada nk beli online atau nk beli kat kedai2 biasa je

4. BARUT BABY


dah order http://mybabycomel.com/, design cantik dan harga berpatutan.. hehe

nak beli yg plain cotton putih, n cotton flanel bercorak macam kat bawah nihhh...






4. BAJU-BAJUAN BABY

yg ni beli kat shopping mall je lah, kalo rajin kami pegi SOGO.. kalo malas kami pegi jela shopping kat mana2.. heeeeee

ok lah kawan2 kalo korang ada idea and tempat2 lagik best nk shopping barang baby, dont 4get drop ur comment k!! kalo komen.. lagik tambah syg kat koranggg sume.. ngehehe

Monday, February 21, 2011

Music for baby!

Assalamualaikum frens n all mommy 2 BE


Macam entry aku sblm nih, soft music dan ayat2 suci al-quran dapat meningkat kan perkembangan otak bayi yang mana ia memberikan stimulasi pada indera pendengaran, otak mahupun tubuh bayi..


Ayat2 al-quran tu sudah semestinya la kan.. amalkan baca surah luqman, yasin dan al-Inshirah...
Selain tu, surah yusuff untuk dapat bayi yang comel/cute/mantap/gebu/kacak etc etc etc.. hehe, then surah maryam untuk memudah kan kita bersalin nnti..
Tapi tu semua kuasa Allah swt, kita dah usaha.. selebihnya doa & tawakal je la kan, semoga dimakbulkan

Orait, & hari ni nak share satu website ngan korang, tuk donlod pregnancy music ni, tapi kena ada skill..
music ni mmg soft music sahaja tanpa suara.. mmg damai je music2 nya.. bukan baby je, dgn mak2 baby pon msti suka dgr.. hehe



ni urlnya http://musicforpregnancy.com/listen.htm
kalo korang klik pada list2 tu korang hanya bole dgr secara online..
tapi nih aku ajar korang kaedah untuk donlod, hihi..
korang klik kanan pada list2 lagu tu, & pilih Save link as, then save la kat mana korang nk save .. buatla untuk 27 lagu tu k


tadaa.. skrg bole PLAY da dekat Windows Media Player@ITunes kat laptop or PC korang
semoga bermanfaat! bubyee

Friday, February 18, 2011

tips anak pintar - didik sejak dr dlm kandungan

Assalamualaikum kwn2..

Tadi aku baca pasal tips nk dapatkan anak yang pintar,ada satu artikel ni dr seorang Dr Pakar sakit puan, Dr Hamid Arshat, maybe ada antara korang yang kenal kan.. artikel-artikel dia mmg bermanfaat, so kalo korang concern pasal 'keperempuanan' korang boleh la pegi website dia http://www.hamidarshat.com , very2 usefull ok..

Ok, all mommy to be, sila la baca tips berguna di bawah!


ANAK PINTAR

Perancangan patut dimulakan sebelum hamil. Tentukan badan ibu sihat, keadaan mentalnya stabil, sentiasa ceria, hubungan suami-isteri mesra, rohani dan imannya kuat, dan kandungan ini memang dirancang serta dinantikan. Bacalah Bismillah sebelum bersetubuh. Dikatakan anak terbentuk sewaktu ini jadi anda secara tidak langsung membentuk peribadi dan perwatakan anak melalui cara anda bertindak, berfikir dan mengawal emosi.

Pembentukkan otak yang sempurna bermula dari 4 bulan kandungan. Mutu
makanan adalah sangat penting. Protin adalah bahan asas untuk pembentukkan otak. Sumber-sumber protin terbaik ialah ikan, susu, makanan dari kacang soya seperti tauhu, tempe dan lain-lain, ayam , daging dan lain-lain. Banyakkan makan sayur-sayuran dan buah-buahan. Mulai tujuh bulan kandungan makan minyak ikan atau telur ikan yang dipercayai mengandungi DHA satu bahan penting untuk fungsi otak. Tingkatkan makan kaya dengan omega oil seperti sardin dan salmon.


Rangsangan


1. Sentuh bayi setiap malam sebelum tidur. Mulai tujuh bulan kandungan bayi boleh mendengar.


2. Bacakan Al-Quran selama 10-15 minit dan mainkan ‘soft music’ untuk mencetuskan stimulasi intelek dan meningkatkan ko-ordinasi otak.


3.Sentuhan adalah rangsangan yang amat kuat dan menimbulkan mother and child bonding yang kuat dari kecil. IA akan meningkatkan IQ anak dan perasaan self esteem atau jati-diri.


Kita hanya boleh merancang dan mencuba, tetapi Allah s.w.t. yang akan menentukan segalanya.



Lagi satu aku ada baca jugak kita kena banyakkan baca
surah al-fatihah, ayatul kursi & surah al-Insyirah.. Insyallah.. kalo kita usaha dan yakin pasti berjaya kan!!

ok tata semua

Tuesday, February 15, 2011

karipap telor ala IKEA..

Salam semua...

Hari ni nk share resepi ngan korang la, teringin sgt nk makan karipap, kalo beli pon selalunya tak memuaskan tekak aku nih,..tapi jgn la percaya tajuk yang agak poyo tu.. hihi..



Resepi ni resepi mak aku, karipap mak aku lagi sedap dari karipap IKEA tu tau, hehe cuma aku tambah telur rebus je, tu jadi karipap IKEA tuh..

Nak tau mcmana aku pandai wat karipap nih??? dulu masa sekolah menengah aku selalu tolong mak aku wat karipap, mak aku berniaga sarapan pagi/ breakfast depan umah.. tuk menambah pendapatan keluarga masa tuh, time lepas maghrib.. duduk la aku depan tv tolong mak wat karipap tuk wat berniaga sok pagi nyaa, itulah al kisahnya.. hehe
Okeh2 jum tgk resepinya, aku takde sukat2 tau, main agak2 je.. pndai2 la korang ye

Bahan2 tuk inti :
  • kentang dipotong dadu kecik2,
  • kari adabi,
  • bawang merah @ bawang besar
  • bawang putih
  • ikan bilis
  • telur rebus siap di potong2
  • garam
  • gula
  • serbuk perasa

Bahan adunan tepung
  • Tepung gandum
  • minyak panas
  • air suam(suam yg bole buat baby mandi dgn air tu)
  • sedikit garam
kalo ko ikut cara adunan aku nih, dijamin karipap korang akan rangup nnti, kruppp krupp
Cara nya pulak ;
  1. kita wat inti dulu k, tumbukkkan bwg merah, bwg putih dan ikan bilis
  2. tumiskan bahan yg ditumbuk sehingga agak kekuningan
  3. masukkan kari yg dibancuh dgn air
  4. masukkan kentang
  5. tunggu kentang agak empuk masukkan garam, gula dan serbuk perasa sampai korang rasa inti korang tu adalah inti yang paling sedap di alam semesta nih, keh2
Untuk adunan pulak
1. masukkkan tepung ke dalam besen, masukkan sedikit garam



2. masukkan minyak yang dipanaskan ke dlm tepung td, panas smpai yg bole guna tuk mengggoreng k
3. kacau2 sehingga sebati...
4. then masukkan air suam, dan uli sampai dapat adunan yang best untuk digelek mcm kt bwh ni..



Opss jgn lupa rebus telur k, potong la telur rebus tu ikut suka hati korang k

Bahan2 semua da siap,dan da bole start proses membuat karipap daa.. jumm



1. Bulatkan adunan tepung ikut besar mana karipap yang korang nak buat



2. Gelekkan adunan tepung td di atas papan pemotong, aku takde kayu penggelek.. aku pakai gelas panjang je.. haha.. asal bole je kan, jnji karipap siap.. kih2



3. Jangan tebal atau nipis sgt k, agak2 je.



4. Da dapat saiz yg disukai, masukkan inti dan telur rebus
5. Pastu amik cetak atau kalo korang ada skill meng'kelim' karipap, takyah la pakai pencetak, macam aku ada skill, tp tak pro la, senget bengot gak, ngihihi..
6. Karipap da tersedia untuk digoreng... yehuuuu




Pas digoreng ini lah hasilnyaa





Makan bersama teh O, memang masyukkk!

Suami aku kata SEDAPP WOOO.. hihi.. kalo nk rasa, kena la cubaaaa resepi nih ohkeyyy??

bye2







Sunday, February 13, 2011

surbey-surbey BREAST PUMP!



salam all friends...

alhamdulillah, kandungan aku da 5 bulan ++, baby pon da makin aktif, asik gerak2 je.. tiap2 hari aku tunggu dia gerak.. nk 'main2' ngan dia.. hehe bes sgt saat tuhh..

minggu ni aku duk gila survey breast pump.. sbb nya of coz la preparation lpas bsalin nnti.. (@ dgn kata2 lain BERangan laa.. apa lagi) hehehhh...

sbg seorang ibu yg berkerjaya.. cewahhh... kerjaya la sangattt kan, hihi.. breast pump ni sgt penting tuk memastikan baby dapat breast feed sampai umur 2 tahun nnti.. untuk perkembangan baby yg kuat && sihat!!!


dalam survey2 terjumpa plak tips2 untuk beli B-pump ... credit to www.http://mysuperkids.net


jum baca!

====================================================================

Ia adalah pam susu, bukan pam buah dada. Rupanya ada sejenis breast pump untuk membesarkan buah dada, bukan untuk mengeluarkan susu. Hehe.

Memang satu perkara normal dan agak wajib bagi ibu bekerja yang merancang untuk exclusive/full BF tercari2 breast pump (pam susu). Dan soalan2 seperti “Kau pakai pam apa?”, “Pam apa paling bagus?” itu memang biasa lah.

Jawapan saya biasanya “Subjektif dan bergantung pada beberapa perkara”.

Tapi harus ingat, pam ni bukan perkara wajib yang menjadikan ‘tidak boleh buat’ sebab ketiadaannya. Bukan macam wuduk kalo nak solat ye, tak boleh solat kalo tak ada wuduk, tapi BOLEH breastfeed walaupun kerja kalo tak ada pam. Ini kerana saya pernah beberapa kali tersadung dengan pernyataan begini “Saya tak mampu nak beli pam mahal2.. nampak gaya tak dapatla BF lama2″. Dan ada pulak yang “Ruginya beli pam mahal2, dapat BF 2 bulan je, pastu susu dah takde”.

Jadi, apakah perkara yang perlu dilihat untuk pembelian pam yang berbaloi?

  1. Ilmu tentang EBF (Exclusive BF) walaupun bekerja. *Exclusive BF adalah bagi baby susu ibu saja, tanpa air masak, solids, FM, etc. kalo dah solids namanya fully BF.
    • Pam susu bukan alat untuk memancutkan susu dari payudara sekiranya anda tak berilmu. Ia bukan macam pam air parit, bila kita pam air keluar memancut2 dan mengeringkan parit. Bila taknak pam kita biar je.
    • Usah ghairah beli pam mahal2 atau pumping gear bagai tapi dalam kepala & dada masih kosong. Dapatkan ilmu dulu sebelum nanti rasa rugi pula beli barang2 tu tapi tak dapat nak exclusive BF pun.
    • Jadi menuntut lah tentang penyusuan sebelum mengambil keputusan untukexclusive BF sambil bekerja.
  2. Budget.
    • Kalau kail panjang sejengkal, jangan lautan nak diduga. Kalau budget ada seratus dua, jangan target yang riban2.
    • Betul, makin mahal sesuatu breastpump, makin baguslah. Tapi berpada2 lah dengan budget, study dulu jangan main tibai ikut orang. Breastpump ni wide range, sesuai untuk setiap kelas. Contohnya kalau nak double pump, kalau yang murah sikit, Spectra, mahal sikit Ameda, mahal lagi Medela (sekadar contoh). Kalau bajet sekitar RM400, belila Spectra3, jangan pulak gi beliMedela Freestyle yang RM2000. Kan duit lebih tu boleh buat benda lain, beli lampin, baju, carseat, dan sebagainya. Jimat kan?
  3. Nature of work.
    • Waktu di pejabat berapa jam sehari? Kerja sibuk ke? Ada banyak masa senggang tak? Kena travel tak?
    • Kalau kerja yang sibuk, mungkin perlukan double pump supaya cepat sikit.
    • Kalau tempat pam susu tak ada power point atau boss tak bagi pakai power supply ofis, mungkin kena pakai manual pump.
    • Kalau kerja asyik travel, kena la pakai pam yang ringan dan sesuai untuk travel.
    • Kalau tak sempat pam di pejabat tapi drive dalam jem, mungkin perlukan pam yang boleh sambung ke power point dalam kereta.
  4. Suka pam yang macamana?
    • Ada orang dia memang suka yang auto-operated (macam saya). Jadi kut2 manapun dia akan cari yang elektrik punya.
    • Ada orang dia memang suka manual, jadi kut2 manapun dia nak manualjugak.
    • Ada jugak orang berpendapat, elektrik sakit nipple dan manual lenguh tangan, tapi tidak bagi 2 golongan di atas.
    • Jadi agak2lah mana satu yang berkenan di hati dan di jari.

Selain dari itu, walaupun tidak menggunakan pam, ramai jugak yang dah sukses menyusu anak masing2 dengan hanya hand expressing (perah pakai tangan).




====================================================================
antara yang menjadi pilihan aku


1. Spectra: Spectra 3 Electric Breast Pump + Breast Shield Set














2. Medela: Swing Breastpump With 2-Phase Expression















3. Spectra: Spectra 7 Electric Breast Pump + Breast Shield Set + FREE GIFTS






















Act, aku bukan tau pon mana yg better.. just pilih2 berdasarkan pengalaman2 org lain yg aku baca forum2 n website2..

so pada mana2 mommy yang da berpengalaman bole la bagi suggestion kat saya budak baru belajar nihhh... hehe.. k la dear2 semua, nnti stori lagik


daaaa...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

klik SINI ye !!